JBS-lid in the picture: Alger van Maaren

Juni 2018

Wanneer, waarom en hoe begon je met ondernemen?

In 2014 verhuisden mijn vrouw en ik van Rotterdam naar Maastricht. Ik besloot om mijn toenmalige vak ‘calculeren in de schildersbranche’ mee te verhuizen als zelfstandige. Een aantal klanten verhuisden virtueel met me mee. Maar het was een slechte tijd voor een sector die de crisis nog lang niet te boven was en het lukte niet om voet aan de grond te krijgen. Ik besloot social media in te gaan zetten om bekender te worden en ontdekte al gauw dat ik daar best goed in was en het erg leuk vond.

In diezelfde periode ging ik naar de boekpresentatie van vriendin Annemarie Delfgauw. Zij had samen met drie andere onderzoekers het boek Social media? Social Business! geschreven. Een wetenschappelijke verantwoording over de invloed die social media op bedrijven heeft. De belangrijkste les voor mij: het kennisverschil tussen diegene die social media ‘toepast’ en degene die ‘aanstuurt’ moet niet te groot zijn. Dat kwam goed uit, want ik wist nog niet zo veel van online marketing en social media, maar wel meer dan de meeste schilders.

Het werd zo’n beetje mijn missie om mensen in de schildersbranche te overtuigen van het nut van online marketing en social media. Ik zag dat er nog een hele wereld te winnen was. Op 12 december 2015 nam ik afscheid van de bedrijfsnaam Calculare en trad ik naar buiten onder de bedrijfsnaam Social Paint. Schilders waren zeer geïnteresseerd in wat ik deed, maar nogal huiverig om daar geld aan uit te geven. In februari 2016 ging ik bloggen voor de Schildersvakkrant en dat gaf mijn bedrijf echt een boost.

Wat wil je nog bereiken met je bedrijf?

Van de dingen die ik wilde bereiken, is al heel veel gelukt. Meer dan ik had durven dromen toen ik begon. Inmiddels werk ik niet meer alleen voor schilders en verfgroothandels, maar heb ik bijvoorbeeld ook een aspergeteler als klant. Ook geef ik workshops, ik gaf er al twee bij de JBS. Meer omzet mag altijd, maar ik hoef niet te groeien in personeel. Ik wil blijven doen wat ik leuk vind. Meegroeien met wat er gebeurt en daar mijn eigen weg in kiezen. Graag zou ik een keer de verantwoordelijkheid krijgen voor het complete marketingbeleid van een bedrijf, niet alleen van het online gedeelte.

Wanneer en waarom werd je lid van JBS?

In Limburg had ik nog geen netwerk toen ik in 2015 naar een bijeenkomst van de Kamer van Koophandel ging. Daar raakte ik in gesprek met Harry die me heel enthousiast aanspoorde om een keer bij JBS langs te komen. Dat deed ik. Ik voerde leuke gesprekken en de sfeer beviel me. Dus na mijn eerste kennismaking met JBS werd ik meteen lid. Ook omdat de kosten laag waren, wat voor een startende ondernemer een belangrijk argument is.

Al vrij snel ging je in het bestuur. Eerst als secretaris, daarna als voorzitter. Waarom?

Veel dingen aan JBS waren op dat moment al leuk en goed, maar ik zag ook een aantal dingen die beter konden, zoals de zichtbaarheid. Ik ben niet het type om daar dan van alles over te zeggen, ik ben meer het type om daar dan iets aan te doen.

Wat zijn je ambities met JBS?

We werken er met het hele bestuur hard aan om meer leden te trekken. We organiseren best veel, maar de kosten voor lidmaatschap zijn laag. Om kwalitatieve bijeenkomsten te blijven organiseren zonder het lidmaatschapsgeld fors omhoog te gooien, hebben we minstens 60 leden nodig. Tegelijkertijd wil ik er alles aan doen om te zorgen dat JBS de leuke, informele club blijft die het al is. We moeten niet groeien om het groeien. Wie bij JBS komt, moet er ook bij passen.

Heb je een tip voor andere ondernemers?

De belangrijkste les die ik heb geleerd, is om mijn hart te volgen. Durf te specialiseren, doe waar je in gelooft en de rest volgt vanzelf. Probeer af te stoten of uit te besteden wat je niet leuk vindt. Als je iets doet wat je leuk vindt, gaat het veel gemakkelijker.

Waar besteed je graag je vrije tijd aan?

Het is volkomen logisch en het klinkt daarom nogal cliché, maar ik breng graag tijd door met mijn gezin. Sinds kort heb ik het hardlopen weer serieus opgepakt en de eerste wedstrijd liep ik in juni, ongeveer in de tijd die ik in gedachten had. Ik doe al jaren aan hockey en ben van plan dat nog heel lang te blijven doen. Het is altijd fijn om in beweging te zijn, letterlijk en figuurlijk.

JBS © 2019 | disclaimer | privacy | colofon