JBS-lid in the picture: Debbie van Cleef

Augustus 2018

Wanneer, waarom en hoe begon je met ondernemen?

Ik heb er nooit van gedroomd om ondernemer te worden, dacht altijd dat het niets voor mij was. Ik werkte al lang bij een ICT-bedrijf waar ik niet meer al mijn creativiteit kwijt kon. Die creativiteit kon ik wel kwijt in mijn blog Debbie Schrijft.

Ik stuitte toevallig op het bestaan van Virtual Assistants. In januari 2017 volgde ik een training om te ontdekken welke diensten ik als VA aan zou kunnen bieden. En al snel viel alles op zijn plek. “Wauw, als VA kan ik alles wat ik leuk en interessant vind met elkaar combineren!”

Voor mijn blog had ik me al verdiept in het maken van websites, schrijven en fotograferen en dat kwam nu goed van pas. In februari 2017 stapte ik naar mijn manager en vroeg of ik per 1 maart een dag minder kon gaan werken om te gaan ondernemen. Dat was gelukkig geen probleem en zo begon ik VA for Adventure. Een jaar later werk ik al twee dagen per week als ondernemer. Mijn ambitie is om in 2019 voltijds zelfstandig ondernemer te zijn.

Ondernemen bevalt me echt heel goed. Ik leer er heel veel van. In mijn eerste jaar heb ik heel veel mensen leren kennen die ik anders niet zou zijn tegengekomen. Dat is het leuke aan ondernemen, alle ontmoetingen die je hebt.

 

Wat wil je nog meer bereiken met je bedrijf?

Iedereen die langer dan een kwartier met me praat, weet dat Zweden met stip mijn favoriete land is. Alles aan Zweden spreekt me aan. De rust, de ruimte, het groen, de taal en de mensen. Als ik vanuit Kopenhagen de brug oversteek naar Malmö, dan kom ik thuis. Dus wat ik echt nog wil bereiken is dat ik mijn tijd zo goed kan indelen dat ik veel meer in Zweden kan zijn. Toen ik begon was het mijn bedoeling om vooral VA te worden van Nederlandse ondernemers in Zweden, maar ik kreeg meteen zo veel verzoeken van mensen om me heen, dat het er niet van kwam. Onlangs heb ik voor het eerst een Zweedse website gemaakt en dat smaakt naar meer.

 

Hoe kwam je bij JBS terecht?

Marjoleine nam me een keer mee en ik besloot meteen om lid te worden. Een leuke club mensen: een goede mix van mannen en vrouwen en van allerlei bedrijven.

 

Heb je een tip voor andere ondernemers?

Die tip is uit mijn mond heel logisch: neem een virtual assistant. Website, social media, agendabeheer, administratie; veel eenpitters denken dat ze dat allemaal zelf moeten doen. Dat het kostbaar is om dat uit te besteden. Maar ga eens na hoeveel tijd en energie het je kost en hoe weinig voldoening je eruit haalt. Een virtual assistant doet al die dingen sneller en waarschijnlijk ook beter en dan blijkt het helemaal niet zo duur te zijn. Jij kunt de uren die je uitspaart besteden aan dingen waar je energie van krijgt.

 

Waar besteed je graag je vrije tijd aan?

Mijn vrije tijd breng ik als het even kan door in Zweden. Verder houd ik van series kijken, blogs lezen, wandelen en nieuwe avonturen aangaan. Het motto van Nike past daarom goed bij mij. Just do it!

JBS © 2019 | disclaimer | privacy | colofon