JBS-lid in the picture: Desirée Cuijpers

April 2018

 

Wanneer wist je dat je advocaat wilde worden?

“Al heel vroeg. In de vriendenboekjes die rondgingen op de basisschool schreef ik het al. Ik ben een boerendochter en mijn ouders waren verwikkeld in een aantal procedures. Ik mocht altijd mee naar de zittingen en vond dat leuk en interessant. Ik heb een groot gevoel voor recht en onrecht. Op de middelbare school vond ik vooral maatschappijleer interessant en wilde ik alles weten over mensenrechten en het ontstaan van de rechtstaat.”

Hoe verliep de route naar je droomberoep?

“Tijdens mijn rechtenstudie volgde ik vakken in allerlei rechtsgebieden: straf, arbeid, contract, goederen, eigendom en milieu. Na mijn studie begon ik bij een deurwaarder, waar ik veel leerde over procesrecht, executie en beslag. Ik wilde nog verder de diepte in en deed dat als advocaat-stagiair. Mijn collega’s merkten al snel dat vooral arbeidsrecht mij lag.”

Desirée verdiepte zich in arbeidsrecht en plakte daar nog jeugdrecht achteraan. “Ouders bijstaan wiens kind uit huis dreigt te worden geplaatst, is confronterend, maar ook heel mooi. Ik ben oprecht blij als de ouders vrijwillig hulp accepteren en het op die manier lukt het kind thuis te laten blijven.”

Onderzoekend en leergierig als ze is, weet Desirée al dat het niet bij deze rechtsgebieden zal blijven. “Agrarisch recht lijkt me ook heel interessant. Je krijgt te maken met een kritische omgeving, met pacht, met eigendom.” Ook lesgeven blijkt ze leuk te vinden, Desirée gaf al een aantal keer een gastcollege.

En het ondernemen?

Het was voor Desirée al snel duidelijk dat ze als zelfstandige verder wilde. In 2017 startte ze met haar eigen kantoor, Cuijpers Advocatuur in Montfort.

“De tijd nemen voor cliënten, bekijken of zaken ook anders opgelost kunnen worden dan op de standaard manier. Luisteren, praten, samenwerken en zaken voor beide partijen zo aangenaam mogelijk laten verlopen. Dat is hoe ik werk, maar dat is niet de manier waarop mijn baas het graag zag. Ik wil ook een positieve draai geven aan een zaak die is verloren.”

Nieuwe ideeën, daar schortte het volgens Desirée ook aan in loondienst. Maar wat vooral zwaar woog bij het opzeggen van haar baan, was de vrijheid. “Ik heb twee kleine kinderen. In loondienst betekende dat voortdurend racen tegen de klok. Van de stress blokkeerde ik. Nu ik mijn tijd beter kan indelen, word ik creatiever, bedenk ik bijvoorbeeld ineens een alternatieve oplossing voor een zaak, of een leuk onderwerp voor een blog.”

Wanneer en waarom kwam je bij JBS?

“Volgens mij ging ik voor het eerst naar een JBS-bijeenkomst in 2009, terwijl ik dus nog geen ondernemer was. Mijn baas zei: ‘Jij bent gemotiveerd en ambitieus, ga maar eens kijken en met ondernemers praten, leren wat zij jou kunnen bieden en andersom.’ JBS is een leuke club met inspirerende mensen die elkaar iets gunnen. Iedereen staat open voor samenwerking, veel mensen zijn bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er lopen geen grote ego’s rond, het gaat niet om het uitdelen van zoveel mogelijk visitekaartjes. Ik blijf voorlopig lid van de club.”

Heb je tips voor andere ondernemers?

“Omdenken! Anders tegen mensen, dieren, de wereld aankijken. Een varken is geen wandelend stuk vlees, maar een intelligent dier met 98% overeenkomst in DNA. Een dier dat ons leven kan redden met zijn hartklep. Of neem een walnoot, is het je al eens opgevallen hoeveel die op onze hersenen lijkt? Filosofeer daar maar eens op verder. We benoemen veel dingen als een probleem, maar we kunnen beter kijken naar wat we met een bepaalde situatie kunnen doen.”

Waar krijg je energie van?

“Van mijn kinderen. Voor mijn gevoel heb ik de eerste jaren te weinig van ze genoten. Nu ik mijn eigen bedrijf heb, neem ik de tijd om met ze te ontbijten en ze naar school te brengen en krijg ik veel meer mee van hun ontwikkeling. Ik lach me kapot met ze. Ze verzinnen hun eigen woorden, zoals een ‘vastbinder’ voor een hondenriem en een makelaar is iemand die iets maakt. Erg grappig. Van hardlopen krijg ik ook energie. En van het ondernemerschap natuurlijk.”

JBS © 2019 | disclaimer | privacy | colofon