JBS-lid in the picture: Marjoleine Schlösser-Geuze

Juli 2017

Stel jezelf kort voor

Ik ben Marjoleine Schlösser-Geuze. Taalgek, met een oog voor detail.

Wanneer en waarom ben je ondernemer geworden?

Eind 2011 heb ik ZonderFout.nl opgericht. Na 18 jaar ICT kreeg ik daar geen energie meer van. Maar ja, waarvan dan wel? Ik wilde graag zelfstandig zijn, maar twijfelde eraan of ik dat als ICT’er wilde. Op het werk controleerde ik altijd de nieuwsbrieven, en collega’s raadpleegden mij bij taalvragen. Die talenknobbel heeft er altijd gezeten. Na het lezen van een handleiding van een softwareleverancier realiseerde ik mij dat er veel ondernemers zijn die uiteraard verstand hebben van hun werkgebied, maar minder van de Nederlandse taal. Dáár wilde ik graag bij helpen, zodat ook zij een tekst kunnen opleveren die niets afdoet aan hun professionaliteit.

Hoe heb je het ondernemerschap aangepakt en wat doe je precies?

Eerst werkte ik voor mijn eigen bedrijf naast mijn baan in loondienst, maar sinds 2014 ben ik geheel zelfstandig. Ik zorg ervoor dat in een tekst de spelling en grammatica in orde zijn, er geen tikfouten meer in staan, de interpunctie goed is, termen en schrijfwijzen consistent worden gebruikt, er geen stijlfouten meer in staan en de gebruikte (geografische) namen en adressen goed zijn geschreven. Ook signaleer ik onjuiste woordkeuzes, tegenstrijdigheden, dubbelzinnigheden en zinnen die niet prettig lezen. Inmiddels blijkt dat de behoefte aan tekstcontrole breder is dan alleen mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. Ook bijvoorbeeld tekstschrijvers vinden het prettig om hun tekst nog even door mij te laten nalezen.

Verder kan ik razendsnel typen met 10 vingers en help ik bedrijfsartsen en advocaten/juristen door hun dictaten uit te typen. Sinds vorig jaar geef ik ook samen met tekstschrijver Willy Janssen (de vrouw van collega-JBS’er Manuel Janssen) workshops over tekst en taal binnen bedrijven en aan zzp’ers.

Is een baan in loondienst nog een optie?

Je weet nooit hoe het leven loopt. Op dit moment ben ik nog steeds heel blij dat ik de stap naar volledige zelfstandigheid heb gezet. In deze fase van mijn leven past het heel goed bij me. Als dat zo blijft, prima. Maar als dat niet zo is en ik iets anders wil gaan doen, dan sluit ik een baan in loondienst niet uit.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van JBS?

In juni 2016 ben ik voor het eerst met Ralf Grispen (achterbuurman en vader van een vriendje van mijn dochter) meegekomen naar de wijnproeverij op Wijngoed Fromberg. Na al die wijntjes werd het steeds gezelliger ;). De eerstvolgende activiteit was de familiedag in Gaia Zoo en daar mocht ik alleen naartoe als lid. Dus ja …
Nee hoor, ik was sowieso lid geworden. De sfeer is goed, bij JBS zijn ondernemers aangesloten die mij qua type mens liggen: met beide benen op de grond, geïnteresseerd in een ander, zonder veel poespas, maar met humor.

Wat heeft JBS je gebracht en wat hoop je er nog te vinden?

In mijn werk als tekstcorrector ontmoet ik niet veel mensen; alles gaat per e-mail. Dat vind ik prima, maar via een netwerkvereniging heb ik toch het gevoel dat ik collega’s heb. Alhoewel iedereen een ander soort bedrijf heeft, loop je toch tegen dezelfde dingen aan. Ik vind het ook belangrijk dat je elkaar ondersteunt door elkaars berichten te liken of te delen op sociale media en in je netwerk deze collega’s te promoten. Zo help je elkaar vooruit.

Van welke andere netwerkverenigingen ben je nog meer lid?

Dare to be She.

Wat is het vreemdste/leukste/aantrekkelijkste zakelijke voorstel dat iemand je ooit heeft gedaan?

Vanuit de netwerkvereniging Dare to be She kwam het verzoek of ik samen met Willy Janssen een workshop wilde verzorgen over tekst en taal. Dat was zo’n succes dat Willy en ik hebben besloten Team Tekst & Taal op te richten! We hebben allebei nog steeds ons eigen bedrijf, maar geven de workshops onder een aparte handelsnaam.

Wat is de toekomstvisie voor je bedrijf?

Meer grote opdrachten, zoals boeken. Dat lukt al heel aardig. Meer workshops geven bij bedrijven, daar moeten we acquisitie voor gaan doen. Wellicht ga ik een VA (virtual assistent) inhuren voor de administratieve taken.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Zumba-dansen, spelletjes spelen met vrienden of mijn gezin, koken/bakken (en dat ook opeten), shoppen, wandelen, handletteren, Italiaans leren, saxofoon (leren) spelen, lezen.

Wat is je motto of favoriete uitspraak?

Achter de wolken schijnt de zon.

Wat staat er bovenaan je bucket list?

Geen idee eigenlijk. Ik ben al heel tevreden met hoe het leven is en heb geen wensen die per se vervuld moeten worden.

 

JBS © 2019 | disclaimer | privacy | colofon