JBS-lid in the picture: Mira Paulussen

Juni 2015

Wie ben je?

Ik ben Mira Paulussen, 28 jaar en sinds mijn tienerjaren samen met Tom. Geboren in Linne, verder opgegroeid in Roermond waar ik mijn middelbare school heb afgerond, daarna in Tilburg gestudeerd, in Eindhoven gewoond, in Dordrecht, Den Bosch en op veel andere plaatsen gewerkt. Na mijn positieve ervaringen met de grote steden ben ik 5 jaar geleden teruggekomen naar Limburg en gaan samenwonen met Tom in Herten. Ons huis is in handen van onze twee katten en ik heb een verzorgpaard.

Als mens heb ik een mooie, maar soms ook lastige combinatie van eigenschappen. Ik ben gezegend met intelligentie, maar ben tegelijkertijd een gevoelsmens. Die combinatie zorgt ervoor dat ik ingewikkelde dingen kan begrijpen en kan overbrengen op mensen, die zich daardoor gehoord, begrepen en gesteund voelen. Aan de andere kant is het voor mij erg lastig als mijn gevoel en mijn verstand elkaar tegenspreken.

Welk bedrijf heb je en wanneer ben je gestart?

Ik ben zelfstandig ondernemer sinds 14 januari 2015. Mijn bedrijf heet Praktijk Oculis en richt zich op juridische dienstverlening. Ik help particulieren en ondernemers (MKB). Mijn aandachtsgebieden zijn contractenrecht en arbeidsrecht (ook voor overheidspersoneel, het ambtenarenrecht, en een stuk sociale zekerheid zoals de werkloosheidsuitkering en de WIA-uitkering). Ik bied niet alleen juridische oplossingen, maar ook alternatieve vormen van geschilbeslechting, zoals conflictbemiddeling.

Het recht geeft mij de kans om te stoeien met regels, de mogelijkheden en grenzen ervan op te zoeken, een vraag tot op de bodem uit te zoeken en de uitkomst daarvan in begrijpelijke, makkelijk leesbare taal, kort en krachtig over te brengen. De conflictbemiddeling brengt onderliggende belangen naar boven en geeft daardoor in veel gevallen een snellere, goedkopere en soms ook betere oplossing dan wanneer (alleen) een juridische aanpak wordt gevolgd. Ik zou geen van beide elementen willen missen en die kan ik goed combineren als zelfstandig ondernemer!

Wat heb je hiervoor gedaan?

Mijn juridische kennis heb ik opgedaan door de opleidingen Nederlands Recht (bachelor) en Sociaal Recht en Sociale Politiek (master), gericht op het arbeidsrecht (nationaal, internationaal, individueel, collectief) en het sociaal zekerheidsrecht (werkloosheidsuitkering, ziektewetuitkering, arbeidsongeschiktheidsuitkering etc.). Na mijn opleidingen heb ik meerdere juridische verdiepingscursussen gevolgd en certificaten behaald op het gebied van conflictbemiddeling.

Tijdens mijn opleiding heb ik 2 jaar lang wekelijks 20 uur gewerkt bij Swart en De Schepper Advocaten in Eindhoven. Daarna heb ik de opleiding tot advocaat gevolgd bij Vlaminckx Advocaten in Venlo. Bij beide kantoren heb ik een algemene praktijk gehad met bijzondere aandacht voor bovengenoemde rechtsgebieden. Tijdens mijn studie heb ik ook gewerkt voor het Openbaar Ministerie en bij de rechtbank als griffier. Ook doe ik al een tijd vrijwilligerswerk als buurtbemiddelaar voor Buurtbemiddeling Midden-Limburg. Op mijn LinkedIn-profiel staat een overzicht van mijn opleidingen en ervaring.

Ik heb al van kleins af aan bijbaantjes gehad en parttime gewerkt naast mijn studie(s). Hard werken doe ik graag, nieuwe dingen proberen ook. Vandaar mijn keuze voor het zelfstandig ondernemerschap.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van JBS?

Ik ben dit jaar lid geworden van de JBS. Ik vind het erg leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Iedereen heeft iets te bieden, andere ervaringen, een andere aanpak, een ander inzicht. Ik verbaas me er steeds weer over, we zijn met zoveel mensen en toch is iedereen uniek!

Mij sprak aan dat de JBS zich richt op ondernemers en startende ondernemers wil ondersteunen. Ik had het idee dat ik waardevolle contacten zou leggen en nuttige informatie zou krijgen door lid te worden.

Wat zoek je bij JBS en wat heb je al gevonden?

De waardevolle contacten heb ik zeker gevonden en ik heb al veel informatie gekregen waar ik mijn voordeel mee heb gedaan, door de presentaties en de persoonlijke gesprekken. Ook heb ik anderen kunnen helpen. Ik heb gezelligheid gevonden, een groep mensen die graag kennis en ervaring deelt om anderen te versterken, iets wat ik zelf ook aan mensen wil meegeven.

Wat ik nog zoek? Ik zou graag eens een middag om de tafel gaan zitten met een ervaren ondernemer, om te praten over het opbouwen van een bedrijf vanaf het begin.

Als jij een merk zou vertegenwoordigen, hoe zou je dat merk dan omschrijven?

Ik heb bewust gekozen voor de naam Praktijk Oculis, zonder de toevoeging dat het een rechtspraktijk is, met de bedoeling om deze naam uiteindelijk tot een begrip te laten worden. Een naam die mensen associëren met vertrouwen, een plek waar je terecht kunt als je informatie of begeleiding nodig hebt, waar je goed wordt geholpen (rechtstreeks of via een doorverwijzing) en waar oog is voor jou als mens. Ik zie mezelf als aanspreekpunt, probleemoplosser en jurist, in die volgorde.

Wat draag jij bij aan de maatschappij?

Liefde. Dat klinkt misschien raar, maar ik geloof dat de maatschappij een stuk verdraagzamer zou zijn als mensen wat meer begrip voor elkaar zouden opbrengen. Probeer iets te betekenen voor je medemens, iedereen heeft een talent, gebruik dat om anderen te inspireren hetzelfde te doen. Zo verbeteren we allemaal de kwaliteit van ons leven.

Voor mij betekent liefde geven bijvoorbeeld begrip hebben voor anderen, jezelf verplaatsen in een ander, betrokken zijn bij al die andere mensen die net als jij wat proberen te maken van het leven en daarbij genoeg hindernissen tegenkomen. Ik denk altijd, emoties komen ergens vandaan en die emotie belemmert mensen om te reageren/handelen zoals ze eigenlijk zouden willen. Voor mij een leuke uitdaging om die emotie een plek te geven. Het is dan mooi om te zien hoe iemand verandert als dat lukt (en welke extra oplossingen voor een probleem daardoor mogelijk worden).

Het is niet altijd gemakkelijk om met emoties van anderen om te gaan. Ik denk op zo’n momenten aan het resultaat dat ik wil bereiken, dat ik iemand wil ondersteunen, van zijn probleem af wil helpen. Deze gedachte bepaalt mijn reactie, die daardoor vaak anders is dan je zou verwachten.

Wat hoeft niet meer of wat ga je uit de weg?

Hard werken voor iets dat voor mij niet belangrijk is. Ik werk graag en die inzet kost tijd en energie, tijd die je nooit meer terugkrijgt. In het verleden heb ik mij nogal eens ingezet voor dingen waarvan ik ergens wel wist dat ze mij niet datgene gingen opleveren wat ik graag wilde. Ik focus me nu op de dingen die me gelukkig maken; dingen die mij niet alleen energie kosten, maar ook energie geven.

Wat is je toekomstvisie?

Met mijn bedrijf hoop ik een aanspreekpunt te worden voor mensen. Een plek waar ze terecht kunnen als ze niet weten wat ze met een probleem moeten doen of bij wie ze moeten zijn. Ik wil mijn kennis voor iedereen toegankelijk maken en mensen inspireren te delen en elkaar te versterken. Ik hoop daarmee ook collega’s te ontmoeten met eenzelfde visie, maar met een andere aanpak. Naar mijn idee is een samenwerking het meest waardevol als je een gezamenlijk doel voor ogen hebt, maar verschillende manieren van werken kunt toepassen om dat doel te bereiken. Uiteraard hoop ik mij te kunnen blijven ontwikkelen als jurist en als mens, gelukkig en gezond te blijven en nog lang te mogen genieten van de bijzondere mensen in mijn leven.

Wat is belangrijk in je leven?

Mijn thuisfront. Ik doe mijn werk met veel passie en inzet, dat vergt veel energie en het is een grote verantwoordelijkheid. Het brengt emoties met zich mee; vreugde, blijdschap en enthousiasme, maar ook onzekerheid, angst en frustratie. Het is heel fijn om dat te kunnen delen met mensen die om me geven, mij persoonlijk kennen en er voor me zijn, als het goed gaat én als het minder goed gaat. Tom is mijn steun en toeverlaat en mijn zus Nicole is ook erg belangrijk in mijn leven. Bij mijn paard vind ik rust, hij helpt me grenzen te verleggen en zorgt ervoor dat ik op drukke dagen helemaal kan afschakelen.

Wat zijn je hobby's en passies?

Ik ben graag creatief bezig! Thuis ben ik vaak aan het frutselen, alleen of samen met anderen. Er komen zoveel ideeën in me op en daar moet ik dan iets mee doen. Zo heb ik een keer suikerklontjes verstuurd voor een paard op dierendag, een super cupcake  gemaakt (diameter 1 meter!) als surprise en een cavia-pretpark gebouwd voor mijn oppas-cavia. Momenteel maak ik piñata’s.

Mijn paard is mijn passie. Vanwege de band met een dier dat zoveel kracht heeft, maar waarmee je tegelijkertijd zo verfijnd kan communiceren. Ook kan ik me blijven ontwikkelen in het paardrijden als sport, er valt altijd iets nieuws te leren en je kunt steeds beter worden. Heb je je niveau bereikt, dan kies je een andere variatie (dressuur, springen, mennen, western). Daarbij leer je van elk paard weer iets anders.

Ook beteken ik graag iets voor anderen, al is het maar met iets kleins. Als ik iets voor een ander kan doen, iemand kan helpen of ondersteunen of aan het lachen krijg, dan is mijn dag goed.

Vertel iets verrassends over jezelf.

Ik bouw kerstdorpen! Het is een uit de hand gelopen hobby, gestart met een paar huisjes die ik cadeau had gekregen. Inmiddels is mijn verzameling uitgebreid en heb ik zo’n 50 huisjes, veel bewegende en lichtgevende items, honderden bomen, bouw ik complete skipistes, een winkelcentrum en een dorpskern. Het dorp past bij mij, er staat ook een rechtbank in en er is een manege. Inmiddels is het een echt project geworden, waar Tom en ik samen ongeveer 4 hele dagen mee bezig zijn en waarvoor de meubels in onze woonkamer worden verplaatst. Jaarlijks komen mensen speciaal kijken naar mijn kerstdorp, geweldig!

JBS © 2019 | disclaimer | privacy | colofon