JBS-lid in the picture:

December 2015

Wie ben je?

Wow, dat kan ik niet in enkele zinnen uitleggen…! Mijn naam is Sylvia Heddema. Ik ben bijna 30 jaar getrouwd met René en wij zijn de trotse ouders van 2 dochters en 1 zoon. Zij wonen zelfstandig, zodat René en ik sindskort weer met zijn tweetjes zijn. Over deze feiten is iedereen het wel eens.

Verder ben ik nieuwsgierig, ondernemend, vol humor, praktisch ingesteld, lief etc etc. Althans, dat zeggen mensen over me. Zelf denk ik dat ik zo veelzijdig ben dat je beter eens wat met me kunt drinken om jezelf een mening te vormen… Uiteraard trakteer ik!

Welk bedrijf heb je en wanneer ben je gestart?

1 april (ja, dat leek me een mooie datum!) 2011 is Via syl via gestart. In eerste instantie met vier zeer verschillende diensten:

  • verpleging aan huis (met name terminale thuiszorg, mensen begeleiden en verzorgen zodat ze thuis konden sterven)
  • leefstijladvisering
  • coaching
  • stoppen met roken begeleiding 

    Gaandeweg ben ik me steeds meer gaan toeleggen op stoppen met roken activiteiten en dan met name bij zwangeren. Nu zijn mijn klantgroepen vooral zwangere rokers en hun partners, zorgverleners in de geboortezorg en (aspirant) stoppen met roken coaches.

Wat heb je hiervoor gedaan?

Vijftien jaar heb ik gewerkt als wijkverpleegkundige en daarna tien jaar als stafverpleegkundige longziekten (destijds CARA). De eerste 24 jaar vanuit de eerstelijns zorg (Groene Kruis, Thuiszorg) en het laatste jaar vanuit het ziekenhuis. Na 25 dienstjaren besloot ik dat het tijd werd voor iets anders, iets dat beter bij me paste.

Wanneer en waarom ben je lid geworden van JBS?

Netwerken zit in mijn bloed, verbinding maken, mensen leren kennen, contacten onderhouden, mensen met elkaar in contact brengen. Allemaal heerlijk om te doen. Het geeft me energie.

Wat zoek je bij JBS en wat heb je al gevonden?

Mijn netwerk bestond vooral uit zorgverleners en mensen die verbonden zijn met de zorg. Ik wilde graag ook mensen buiten de zorg leren kennen, nieuwe werelden ontdekken en nieuwe dingen leren, zoals bijvoorbeeld onderhandelen over de prijs van mijn diensten. Ongelooflijk hoe snel ik binnen de JBS vond wat ik zocht: ik kon andere leden helpen aan werk, ik kreeg de tips die ik zocht, vond mensen die antwoorden wisten op mijn vragen of die weer mensen kenden die me konden helpen etc. Kortom, een heerlijke kruisbestuiving.

Als jij een merk zou vertegenwoordigen, hoe zou je dat merk dan omschrijven?

Dan zou ik voor Apple gaan. Omdat het symbool appel voor mij staat voor natuur en gezondheid. Omdat Apple bekend staat als kwalitatief goed, iedereen kent het. Ooit word ik de ‘Apple’ in de stoppen met roken zorg bij zwangeren (eigenlijk ben ik het al, helaas weten nog niet genoeg mensen dat, en dát kan ik dan weer van Apple leren). Gek eigenlijk, terwijl ik geen enkel Apple in huis heb...

Wat draag jij bij aan de maatschappij?

Ik werk graag vanuit de preventiegedachte voorkomen is beter dan genezen. Stoppen met roken vergroot je gezondheid, je levensduur, je kwaliteit van leven. En als je zwanger bent, vergroot het de kans op een gezondere zwangerschap en baby. Kortom een betere start voor de volgende generatie en zelfs voor de generatie daarna. Want rokende zwangeren krijgen bijvoorbeeld meisjes die verminderd vruchtbaar zijn. Stoppen met roken in de zwangerschap vermindert de babysterfte rondom de bevalling en die is in Nederland nog steeds relatief hoog. En dan praat ik alleen over mijn werk. Ik draag ook privé mijn steentje bij, zoals bij de kinderen, de buren, het milieu...

Wat hoeft niet meer of wat ga je uit de weg?

Doen wat anderen denken dat goed voor me is. Veel energie steken in trekken aan een dood paard, in alle opzichten. Mensen (zowel klanten als privé) die niet openstaan voor een gesprek, beweging, of nieuwe inzichten ga ik uit de weg. Die maken me moe.

Heb je een toekomstvisie?

April 2021. Via syl via bestaat 10 jaar. Ik vier het met een heerlijk ontbijt. Iedereen is er: man, kinderen, misschien wel kleinkinderen. De mensen waar ik nu van houd en de nieuwe mensen die ik in de loop van de komende jaren heb ontmoet en die mijn hart in zijn gekropen (of soms gerend). Mensen waarmee ik zakelijk veel contact heb. En klanten, die nog steeds trots rookvrij zijn. Mensen uit alle hoeken van Nederland en zelfs uit andere landen. En natuurlijk ook mensen van JBS. Ik verwelkom ze allemaal persoonlijk, met een knipoog, een handdruk of een knuffel. Ik houd een kort praatje. Dat is lastig, want er is zoveel te vertellen over hetgeen ik allemaal heb gedaan, leermomenten, successen, grappige anekdotes. Ik vertel in ieder geval over mijn boek(en?) en wat die teweeg hebben gebracht. En breng een toast uit op mijn rijkdom: wat voelt het nog steeds heerlijk om veel mensen te kennen, werk te kunnen doen dat goed voelt en voldoende tijd te hebben zowel voor klanten en voor familie en vrienden…proost! Kortom, er is niet zo heel veel veranderd. Ik ben wat grijzer en wijzer geworden. En ik geniet nog steeds van alles dat het leven mij brengt.

Wat is belangrijk in je leven?

Buitenlucht, licht, zon, warmte, mijn gezin, vrienden, muziek... alles wat me energie geeft!

Wat zijn je hobby's en passies?

Het liefste zit ik op een terrasje met iemand waar ik van houd en discussieer over het leven en de dingen die er toe doen. Wat ik verder graag doe: rennen, wandelen, zwemmen, lezen.

Vertel iets verrassends over jezelf

Ik ben nog steeds op weg naar…Rome. Na het lopen van het Pieterpad ben ik verder gegaan met de GR 5 richting Rome. Inmiddels ben ik in de Jura. Heerlijk om de hele dag buiten te lopen, alles wat je nodig hebt in de rugzak mee te dragen en verder vooral te genieten van de weidsheid van de natuur, je metgezel en de ongelooflijke rust die er dan in me ontstaat.

JBS © 2019 | disclaimer | privacy | colofon