Reviews 2016

19 december - Kerstdiner 2016

Door Lieke Rijkx

Het jaar werd afgesloten op een bijzonder sfeervolle locatie. Leden en sponsoren deelden hoogtepunten van het afgelopen jaar met elkaar onder het genot van maar liefst negen gangen. Het toetjesbuffet was het meest populair. De AC-commissie ​had een actief spel bedacht tussen de verschillende gangen door, waarbij de calorieën direct weer verbrand konden worden. Moeilijke vragen over de leden passeerden de revue, met keuze uit drie antwoorden. Het nummer van je antwoord, daar moest je naartoe lopen (of rennen). JBS'ers zijn net als andere mensen kuddedieren en zo kon het gebeuren dat soms binnen drie beurten iedereen af was. Er waren een aantal rondes nodig om een duidelijke winnaar te kunnen huldigen. Sylvia, de winnaar van vorig jaar en daarom trouwe gele-trui-drager, mocht de nieuwe winnaar toespreken. Een bolletjestrui is het nieuwe symbool van de JBS'er van het jaar. Of Paul Fekkes die ook gaat dragen, is nog maar de vraag. Hij vond 'm nogal krap. 

 

22 november - Workshop: Personal Branding

We kijken terug op een inspirerende JBS avond. Personal Branding, daar kun je als ondernemer eigenlijk niet meer onderuit.

Ruim 55 groeiende ondernemers gingen na de inleidende presentatie van Stella van Heenen van POMHR samen in dialoog. Met als resultaat nieuwe en andere inzichten.

We kunnen spreken van een echte JBS avond met een ruim aanwezige prikkel om geïnspireerd huiswaarts te keren. 

De presentatie vind je hier

17 oktober - De JBS: voor en door ondernemers

Door Lieke Rijkx

De bijzonder mooie ruimte van de WERKplaats in Urmond, waar de bananenbomen tot aan het dak groeien, was deze keer het decor van een verrassende bijeenkomst. Twee JBS-leden, Sylvia Heddema en Peter Gielkens, hadden de koppen bij elkaar gestoken om deze avond voor te bereiden. Met een goed verhaal en een groepenindeling op kleur werd iedereen aan het denken gezet over wat de JBS te bieden heeft en wat de leden daar zelf in te brengen hebben.

Maar voordat het zover was, vertelden Anouck Hügel en Maike Kentrop van de WERKplaats eerst over hun concept van flexplekken en kantorenverhuur in Sittard, Maastricht en Urmond. Daarna stelden maar liefst vijftien potentiële leden zich aan de aanwezigen voor.

In groepen werd er gebrainstormd over wat voor voordelen het heeft om deel uit te maken van JBS, aangespoord door het enthousiasme van Sylvia en Peter, die zelf vertelden enorm veel uit hun lidmaatschap te halen. Daarna boog iedereen zich over de vraag naar wat je zelf meebrengt naar de JBS. 'Vakkennis, tips over ondernemen, gezelligheid en een netwerk', werden vaak genoemd. Er kwamen ideeën op tafel hoe ervaren ondernemers de nieuwelingen nog beter kunnen helpen en hoe social media beter gebruikt kunnen worden. Een van de voorstellen was om vaker in kleine groepen bij elkaar te komen, een ander voorstel was het opzetten van een digitaal prikbord.

De PR- en de AC-commissie gaan met de voorstellen aan de slag, om van de JBS in de toekomst een nog leukere en betere netwerkvereniging te maken waar iedere ondernemer die wil groeien zich thuisvoelt.

11 september - Familie dag 2016

Het zweet gutste onder de oksels van de leden van JBS vandaan. Zweetdruppels parelden op hun gezichten. Stokstijf stonden zij daar. Zij hielden hun adem in. Want op 5 meter afstand stonden grote, zwarte gorilla’s oog in oog met de JBS'ers en hun gezinnen…

Op een mooie nazomerse dag in september trokken de leden en hun gezinnen naar het Hof van Gaia in Kerkrade, waar Richard en Desirée iedereen welkom heetten. De ochtend was net begonnen. De grote mensen genoten van koffie en vlaai. Voor de kinderen waren er heerlijke wafels en chocolade muffins.

Daarna liepen de leden en hun gezinnen GaiaZoo binnen. Een adembenemende wereld van dieren en natuur. De leden reisden in één dag over de hele wereld en ontmoetten vele bijzondere en unieke diersoorten.

Verscholen achter bomen was er voor de kleinsten een Jungle Parc. De kinderen waanden zich in de jungle. Zij wandelden over houten ‘wiebel’-bruggen. Zij klauteren over houten palen. Zij klommen in een houten toren om vervolgens met een ‘snelle’ glijbaan naar beneden te ‘roetsjen’.

Om de honger te stillen, werd er aan de leden en hun gezinnen een heerlijke lunch aangeboden. De smulboxen voor de kinderen waren niet aan te slepen. Niet alleen de kleine kinderen, maar ook de ‘grote’ kinderen deelden hun grootste avonturen.  

Na de lunch ging de tocht door het park verder. Het was een geslaagde familiedag. 

21 juni - Wijngoed Fromberg in Ubachsberg

Proeven van Fromberg Wijn

Harrie proeft een glaasje.


Door Lieke Rijkx

Op een aangename zomeravond in juni trekken de leden van JBS naar Wijngoed Fromberg waar Carmen en Marcel Soomers iedereen welkom heten. Nog niet meteen met wijn, maar met koffie en vlaai die werden geserveerd in een sfeervolle, bakstenen kelder.

Het woord is daarna aan 'wijngaardier' Marcel Soomers die in een indrukwekkende bedrijfsfilm laat zien, waarin onder andere aan bod komt waarom zijn druiven op zulke goede grond staan en hoe intensief het arbeidsproces is om wijn te maken. Af en toe onderbreekt hij de film om dingen verder toe te lichten. 
Het wijngoed begon klein, toen akkerbouwer Paul Wiertz besloot om een aantal wijnstokken te planten. Als hobby, om na zijn pensionering nog een beetje rustig aan te doen. Inmiddels is Fromberg een succesvol wijngoed met verschillende uitbreidingen achter de rug en nog een boel toekomstplannen. Paul is inmiddels echt met pensioen, zijn dochter en schoonzoon bestieren het bedrijf.

Na de film is het tijd voor de proeverij, waarbij Marcel uitvoering ingaat op de verschillende soorten druiven die zijn gebruikt en bij welke restaurants zijn wijnen op de kaart staan. Een tikkeltje lolliger dan aan het begin van de avond wordt vervolgens deelgenomen aan de rondleiding langs de vaten. Er worden diverse vragen op Marcel afgevuurd die hij allemaal uitvoerig beantwoordt. 

Een geslaagde avond waarvan de meeste JBS'ers pas laat (en carpoolend) huiswaarts keren. En met nieuwe inspiratie, want iets wat als een onschuldige hobby begint, kan behoorlijk uit de hand lopen in positieve zin. 

Deze avond werd namens JBS georganiseerd door Jeroen Gooyen van Neyoog Events

30 mei - Goed verzekerd Jazeker

Wijzer worden over verzekeringen

Geinteresseerde deelnemers


Door Lieke Rijkx


De zaal van het Els-museum in Beek staat goed vol met een stuk of 30 JBS'ers en maar liefst zeven aspirant-leden, die uiteraard hartelijk welkom worden geheten door onze voorzitter Richard Swaghoven. 

Na de officiële aftrap neemt Peter Gielkens het woord om met een onnavolgbare speech over gewenste zwangerschappen, schoppende foetussen en prenatale depressies Sylvia Heddema te feliciteren met haar pas uitgegeven boek Gun ieder kind een rookvrije start. "Het voelt als een prijs winnen in de lotto", glundert Sylvia met een exemplaar van het boek in haar handen. "Dit is de kracht van JBS, dat ik bij Peter terecht kon voor ondersteuning." Daarna gaat een schaal beschuit met muisjes rond waar gretig van wordt gegeten.

Spreker van de avond is JBS-lid Sander de Graaf van De Graaf Financiële Diensten. Sander toont ons de valkuilen van het onder- en oververzekeren en vertelt ons over verzekeringen waar we nog nooit van hebben gehoord, zoals de machinebreukbedrijfsschadeverzekering. "Een goed woord voor galgje." 

Tips over verzekeren
We krijgen ontzettend veel tips, zoals de tip dat je een eigen bedrijfspand altijd moet verzekeren tegen de herbouwwaarde. Dat je als ondernemer ook aansprakelijk bent voor het lekken van data (cyberaansprakelijkheid). Dat het bezoeken van een beurs of congres in het buitenland niet in je doorlopende reisverzekering zit en dat je als zelfstandige misschien ook een beroepsrechtsbijstandsverzekering moet afsluiten, omdat je aansprakelijkheidsverzekering niet alles dekt.

Dekking bij arbeidsongeschiktheid
Daarna besteedt Sander aandacht aan arbeidsongeschiktheid, een verzekering die vele variaties kent en die kan worden afgesloten via de verzekeraar, het Broodfonds en/of het UWV met elk hun voor- en nadelen. Er bestaat kale dekking (bijvoorbeeld bij een gebroken been) en volle dekking (bijvoorbeeld na amputatie van een been). Er kan een wachttijd gelden voordat de verzekering uitkeert, of je kunt zelf een wachttijd instellen. 
Na de heldere uiteenzetting wordt er nog lang nagepraat en geborreld. Met veel goede voornemens om nou eindelijk alle verzekeringspapieren eens na te kijken, keert iedereen huiswaarts.

Deze avond werd namens JBS georganiseerd door Jeroen Gooyen van Neyoog Events

 

19 april - Een Prezi-ntatie over social media

Op de bijzondere, historische locatie van Gemeenschapshuis Welten Benzenrade in Heerlen gaf JBS-lid Alger van Maaren een presentatie over social media. Uiteraard, dat hoort erbij, ging dit met een flitsende tool om te presenteren, namelijk met een Prezi. Na koffie, vlaai en een voorwoord van voorzitter Richard begon Alger vol verve te presenteren. De vier vragen die hij centraal gesteld had, waren de volgende:

  • Wat zijn Social Media?
  • Wat kan ik er mee?
  • Moet ik er wat mee?
  • Hoe verder?

Eerst legde Alger uit hoe social media in de loop der tijd ontstaan zijn. Daarna kwamen uit de Prezi voorbeelden naar voren van successen behaald met social media. Hierbij noemde hij ook zijn eigen succes: zonder social media was het hem zelf niet gelukt om te zijn waar hij is met zijn onderneming. Vervolgens legde hij uit aan welke voorwaarden online succes moet voldoen, namelijk allereerst de kwaliteit van het eigen bedrijf, dan de kwaliteit van het product, dan het offline netwerk en pas als laatste het online netwerk.

'Live' case

JBS-lid Robert Royen was zo vriendelijk geweest om zijn bedrijf D&R Data ter beschikking te stellen om een 'live' een check te doen. Aan het einde moest het publiek nog twee vragen beantwoorden: 'Wie gaat er mee aan de slag?' en 'Wie gaat social media overwegen?' Een overgrote meerderheid gaf aan met social media aan de slag te gaan of het te overwegen. 

Deze avond werd namens JBS georganiseerd door Jeroen Gooyen van Neyoog Event

21 maart - ALV & Wokkend netwerken

 

Matti Zenden en Jeroen Gooyen luisteren aandachtig

Tijdens het jaarlijks terugkerende event waarbij we het noodzakelijke van de algemene ledenvergadering combineren met het aangename van onbeperkt eten, wisselden de leden veel 'zoekvragen' met elkaar uit. Bij iedere gang wisselde de tafelschikking, waardoor iedereen een heleboel antwoorden en tips kon verzamelen. Deze JBS-traditie gaat nooit meer verloren!

 

18 januari - De Reis van de Held

Door Lieke Rijkx

Richard opent de avond door alle aanwezigen zakelijke en persoonlijke groei te wensen in 2016. Daarna nodigt hij maar liefst 10 aspirant-leden uit om iets over hun bedrijf te vertellen. Van die introductie wordt dankbaar en uitvoerig gebruik gemaakt.

Frank Ubachs (Interscend) is er voor de tweede keer en vertelt dat hij naar aanleiding van de vorige bijeenkomst zijn bedrijfsnaam heeft veranderd. En ook Patricia Valkenburg (Piko Piko) vond de vorige bijeenkomst zo waardevol dat ze er een tweede keer bij is.

Daarna is het podium voor Marcel Lahaije die met een grote lach op zijn gezicht en brede gebaren zijn verhaal vertelt. Over dat hij zijn vrouw voor het eerst zag, maar haar niet aan durfde te spreken. Hij noemt angst de 'call to action button van onze ziel' en hij noemt alle ondernemers helden, want zij durven hun passie te volgen. Volgens Marcel is het de bedoeling dat iedereen een 'fucking awesome' leven leidt en de eerste stap om dat te bereiken het delen van je diepste en tot nu toe geheime droom met anderen.

Pierre en Thijs delen hun droom met de toehoorders. Al is de droom van Pierre -met heel weinig energie heel veel warmte opwekken- geen geheim meer voor de meesten. Thijs' droom klinkt nóg ambitieuzer. Vanuit een Fisher Price bouwdoos wil hij uiteindelijk een vervanger voor een kerncentrale ontwikkelen.

Marcel sluit af door te vertellen hoe hij tijdens zijn eerste grote lezing alle deelnemers aan het dansen kreeg op het podium, door zelf in zijn eentje te beginnen met dansen. "Ik nam een groot risico. Dat het lukte was echt fucking awesome. Ik teerde er nog twee weken op." Daarna wordt nog lang geborreld en gepraat. Pas tegen middernacht ligt Kasteel Heysterum er weer verlaten bij.

Deze avond werd namens JBS georganiseerd door Desiree Cuijpers van Crombagoehlen advocaten.

Reviews
Overige reviews
JBS © 2023 | disclaimer | privacy | colofon