Reviews 2018

17 december - Kerstdiner 2018 (alleen voor leden)

Door Lieke Rijkx

De sfeer zat er meteen in. Al bij het eerste kopje koffie voerden JBS'ers het hoogste woord. Dat kwam onder andere door de prachtig verpakte cadeaus waar de één na de ander mee binnenkwam bij Kookstudio Etenschap. Het idee van Marjoleine om elkaar voorafgaand aan het koken cadeautjes te geven, bleek een erg goed idee. Bedoeling was eigenlijk om thuis uit te pakken, maar de meeste JBS'ers konden niet wachten. Iedereen had zijn best gedaan om persoonlijke cadeautjes te geven, soms voorzien van een gedicht, en om alle cadeautjes mooi in te pakken.

Daarna was het aan voorzitter Alger om de JBS'ers toe te spreken. Met een zeer persoonlijke speech dit keer, waarbij Alger met name aandacht had voor de aanwezige leden die er voor de laatste keer bij waren. De 'vertrekkers' vertelden op hun beurt hoeveel ze hadden geleerd én gelachen in hun jaren bij de netwerkvereniging.

De zeer daadkrachtige en vakkundige medewerkers van Kookstudio Etenschap namen daarna het woord om ons te vertellen wat voor lekkers we gingen maken: romige pompoensoep met geitenkaas in spek gevolgd door hertengebraad met gekonfijte bospeentjes en hasselback aardappeltjes en tot slot appel-cranberry strüdel met vanilleroomijs. Soms ontstond er lichte chaos doordat mensen tegelijkertijd iets in de oven wilden zetten of iets af wilden gieten, maar over het algemeen was het een harmonieuze samenwerking. En het resultaat mocht er zijn.

Aan tafel bespraken we elkaar kerst- en nieuwjaarsplannen en de zakelijke dromen en doelen voor 2019. JBS'ers blijken bijzonder veel plannen te hebben voor nieuwe producten, nieuwe diensten en nieuwe samenwerkingen. Het bestuur van JBS heeft ook veel plannen, waarvan al een deel zichtbaar werd bij de fles bubbels die iedereen mee naar huis kreeg. Daar hing een kaartje aan met het nieuwe logo (ontworpen door Céline, gebaseerd op het vorige logo van Matti) en de nieuwe slogan: ongedwongen ondernemend. JBS stond ooit voor Jonge Bedrijven Sociëteit, een naam die de lading al lang niet meer dekt. Vanaf nu staat het voor Jouw Bedrijf Succesvol.

Foto's door Sirella Dieteren en Manuel Janssen

30 november - Extra bijeenkomst: rondleiding De Brouwschuur met proeverij

Door Alger van Maaren

Soms probeer je wel eens iets. En dan zet je door. Zelfs als er niet zoveel aanmeldingen zijn. Want met Karin, Pierre, Matti, Alger, Debbie, Douglas en zeer gezellige aspirant Peijke Jansdaal was de spoeling niet bepaald dik te noemen. Maar gezellig was het wel: de eerste VrijMiBo van JBS. We waren te gast in De Brouwschuur. Bij Erwin Strijbosch, de man van Karin. Behalve over heerlijke, zeer verschillende bieren (die we uiteraard mochten proeven) hoorden we veel over het brouwproces en over crowdfunding. Wat vooral is blijven hangen, is de passie voor bier en voor brouwen en hoe je die passie omzet naar steeds iets beters. Voor diegenen die het gemist hebben: hij komt volgend jaar nog wel een keer op de agenda. Want dit was echt een succes!

19 november - Als een gevorderde boekhouder 2019 in

Door Debbie van Cleef

Voorzitter Alger van Maaren trapte deze avond in Herten af en nam een aantal leuke nieuwtjes met ons door. Zo is hij (in navolging van Lieke) voor 1 dag in dienst gegaan als marketeer. Paul Fekkes was pas terug uit Amerika waar hij video heeft geschoten van een reis met Elvis-fans, Rene Shuman en zijn partner Angela. Marjoleine Schlösser vertelde over haar nieuwe gig als ondertitelaar van Youtube-video’s voor een tweetal tv-kanalen. Laura Lazzarini meldde een toename van positieve reacties op de foto’s die ze deelt op social media. Door de technieken die ze heeft geleerd in de fotografieworkshop van Sirella Dieteren maakt ze nu betere foto’s. En Debbie van Cleef vertelde dat ze per 1 januari voltijds gaat ondernemen (toegevoegd red.).  

Na deze introductie en een pitch van aspirant-lid Tamara, begonnen we aan het programma van de avond. Boekhouders Wendy Tap en José Bollen begonnen met een introductie van zichzelf, waarna ze een nulmeting van onze kennis deden met een quiz. In 5 vragen moesten we met de billen bloot over onder andere de hoogte van de investeringsaftrek, de kleine ondernemersregeling en de startersaftrek. Uit het gehalte foute antwoorden bleek dat de parate kennis over deze onderwerpen niet zo groot was onder de deelnemers. Reden voor Wendy en José om ons een heleboel kennis bij te brengen.

Op de vraag wie er allemaal een boekhoudpakket gebruikte gingen niet veel vingers omhoog. Veel collega’s doen hun boekhouding nog gezellig excellig. José introduceerde daarom een aantal bekende boekhoudprogramma’s. Voordeel van een boekhoudprogramma is dat het veel makkelijk is om ‘on top’ te blijven. Als je het regelmatig bijhoudt is je boekhouding een kleine moeite. Wellicht de belangrijkste reden om te kiezen voor een boekhoudpakket is dat je zelf meer overzicht houdt op je financiën. Wat komt er binnen, wat gaat eruit? Als je daar al meer weet van hebt kun je je boekhouder ook inschakelen als adviseur om je te helpen zo slim mogelijk met je financiën (en de belastingdienst) om te gaan.

Na deze goede raad werden de onderwerpen uit de quiz goed en duidelijk uitgelegd. Handig waren een aantal tips over regels die in 2019 gaan veranderen. Uit de groep kwamen veel vragen, wat de waarde van de sessie alleen maar verhoogde. De afsluitende borrel was ook erg gezellig, waardoor we weer een geslaagde JBS-netwerkavond in de annalen kunnen bijschrijven.

22 oktober - Ontmoet jezelf & beleef je leven

Door Lieke Rijkx

Zoals gebruikelijk heette voorzitter Alger iedereen welkom. Hij introduceerde een soort 'nieuwe rubriek' en vroeg de aanwezigen (een bijzonder grote groep leden en aspiranten) hun nieuws te delen. Ondergetekende (Lieke) nam het woord en vertelde hoe ze aan een grote freelance-opdracht in Hasselt kwam, waar ze nu twee dagen in de week op kantoor zit.

Daarna was het woord aan de enthhousiaste Dunja en Lilian van Ontmoet & Beleef. Ze staan met een grote lach op hun gezicht klaar om ons te vertellen hoe we meer mogen genieten en meer kunnen beleven. Te veel 'moeten' is namelijk niet goed voor ons. Dunja en Lilian zijn ervaringsdeskundigen in hoe het mis kan gaan als je te veel moet van jezelf. "Na een burn-out hebben we de mallemolen van voortdurend anderen plezieren, presteren en perfectioneren omgezet in passie, plezier en progressie."

Moeten, willen, mogen, kunnen
Na een kort filmpje waarin oudere vrouwen terugkijken op hun leven en vertellen waar ze spijt van hebben - "ik had meer tijd willen besteden aan zijn dan aan doen" - gaan we zelf aan de slag. We schrijven allemaal op wat we van ons zelf moeten. Daarna komt de vraag of we 'moeten' kunnen vervangen door willen, mogen of kunnen. Er ontstaat een levendige discussie. "Ik moet op tijd naar bed van mezelf. Ik kan dat wel vervangen door mogen of kunnen, maar het blijft toch moeten. Want als ik niet op tijd naar bed ga, ben ik de volgende dag niets waard." "Mijn bedrijf moet niet groeien, maar ik wil het wel. En dat vind ik bijna net zo dwingend als moeten."

Miss Frankenstein
Daarna besteden Dunja en Lilian aandacht aan de innerlijke criticus. Zelf hebben ze een animatie van die criticus gemaakt die ze liefdevol 'Miss Frankenstein' noemen. Het is goed om kritisch op jezelf te zijn, maar we moeten niet overdrijven. Wij schrijven allemaal op wat onze innerlijke criticus tegen ons zegt. Bij de discussie daarna is veel "ik ben niet goed genoeg" en "ik ga door de mand vallen" te horen, maar ook specifiekere zaken als "ik ben te dik" en "ik ben slordig".

Lilian: "Veel van de dingen die jullie net opschreven, zou je nóóit tegen een ander zeggen. Je bent veel strenger voor jezelf dan voor wie dan ook. Als een vriend of een familielid over zichzelf zou zeggen wat jij net opschreef, zou je hem of haar wakker schudden."

Dunja: "Jij bent die stem in je hoofd niet."

Complimenten
De laatste opdracht die we krijgen is in groepjes een kaart doorgeven en daar over ieder van je groepsgenoten iets positiefs opschrijven. Bij dit onderdeel wordt veel gelachen, want wat schrijf je over iemand die je net pas hebt ontmoet? Dan zeg je iets over een mooie lach, een open houding of een leuk jurkje. De complimenten vliegen iedereen om de oren en vrolijk begeven we ons naar de borrel.

02 september - Familiedag 2018: op het water! (alleen voor leden)

Oploeven, afvallen en weer aankomen

Door Lieke Rijkx

Zeventien JBS-leden meldden zich op zondag 2 september met partners en kinderen bij Sailcenter Limburg, voorzien van energie en goede zin. Het weer (volop zon en een briesje) was perfect voor een dagje op het water en de locatie was prachtig. Na een kort welkomstwoord door Lieke, vlaai en koffie volgde een wat serieuzere toespraak van het personeel. Over zwemvesten en altijd naar de schipper luisteren.

De groep werd gesplitst. De ene helft ging in groepjes van vier of vijf op een zeilboot. De andere groep werd verdeeld over achtpersoonskano's. Tijd voor het sportieve werk! Het kostte de roeiers wat moeite om op koers te komen, maar eenmaal de slag te pakken, lukte het heel aardig. De schippers van de zeilboten deden juist bijzonder veel moeite om niet in rechte lijnen te varen, want de JBS-bemanning moest alles te weten komen over driften, kruisen, gijpen en overstag gaan. We moesten ook aan de bak met het roer en de fok. We leerden over stuurboord en bakboord, oploeven en afvallen.

Aan dat afvallen kwam snel een einde dankzij de goed verzorgde barbecue. Verschillende soorten vlees en salades, stokbrood met kruidenboter en verse meloen zorgden ervoor dat sommige JBS'ers vaker opschepten dan aanvankelijk van plan. We hadden onze eigen picknickplek met een ruime tent, fijne bankjes en het beste uitzicht van het hele Sailcenter. De kinderen vermaakten zich met fikkie stoken, klauteren en rondrennen. De volwassenen genoten met een koel drankje van het gelach, gejoel en uitzicht. Wie zin had en ergens anders uit wilde buiken, ging nog op een waterfiets. Een zeer geslaagde familiedag. Moeilijk om volgend jaar te overtreffen...

 

 

19 juni - Bedrijfsbezoek 'Hoeve Rosa'

Door Alger van Maaren

Het was voor de meeste mensen wel een eindje rijden, Hoeve Rosa in Sevenum.
Maar het was de moeite dan ook meer dan waard!

Na een korte introductie van de aspirant-leden Ron en Veronica volgde een rondetafel-discussie over het probleem van 'te veel klanten'. Want dat overkomt menig JBS'er gelukkig vaak! Iedereen was het erover eens dat dat een luxeprobleem is, maar wel een probleem kan zijn, zeker als dat te lang duurt. De oplossing? Eenvoudig, vaker nee zeggen. Maar dat blijkt in de praktijk dan vaak weer lastig.

Na de discussie nam Fons het woord. Hij vertelde over de ontwikkeling van Hoeve Rosa. Karen en Matti legden Fons het vuur aan de schenen met diverse vragen over bedrijfsvoering en dierenwelzijn. Fons slaagde met vlag en wimpel door de vragen open, eerlijk en transparant te beantwoorden.

Zijn belangrijkste les, zowel voor zichzelf als voor ons, is de volgende: als (agrarisch) ondernemer moet je eigenlijk drie soorten mens zijn: vakman, manager en ondernemer. Het is echter heel lastig om deze drie menstypen in één mens te verenigen. Want een vakman is bijvoorbeeld risico-avers, terwijl een ondernemer risico-minded is. Een vakman houdt vaak van dezelfde handeling doen, terwijl een ondernemer na één of twee keer het trucje wel gezien heeft en op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging. De truc is om bij jezelf te herkennen wat voor type jij bent en voor de kwaliteiten die je niet bezit, hulp in te schakelen.

Na deze wijze les gingen we koeien en robots kijken. De robots waren indrukwekkend, de koeien erg leuk. De borrel, verzorgd door Yvonne, de vrouw van Fons, was gezellig en eigenlijk weer te kort. Na de zomer borrelen we weer verder! 

14 mei - Maak je klanten ambassadeurs

Door Marjoleine Schlösser

Het vraagstuk waar iedere ondernemer toch wel mee worstelt: Hoe maak je iemand ambassadeur van je bedrijf?
Wist je dat niet alleen blije klanten je ambassadeur kunnen worden, maar dat je moeder net zo goed een ambassadeur kan zijn?

Onze voorzitter Alger begint de avond uiteraard iets later dan gepland. “Het is altijd heel gezellig om iedereen weer te zien en bij te kletsen, maar daardoor beginnen we altijd te laat.” Na een kort welkom, mogen de aspirant‑leden Mira den Breejen en Lily Faber zich voorstellen. Al snel zien een aantal andere leden raakvlakken met hun eigen bedrijf en voelen we weer de kracht van een netwerkvereniging als JBS.

We gaan van start.
Rick Vechel van Vechel Ventures, volgens ingewijden ook wel het ‘vleesgeworden enthousiasme’, begint rap van tong te vertellen over wat ambassadeurs zijn en hoe je iemand zover krijgt. Het blijkt helemaal niet zo ingewikkeld. Begin maar eens met de mensen die jou geholpen hebben je onderneming op poten te zetten. Door Rick het ‘dreamteam’ genoemd. Het draait allemaal om elkaar iets gunnen en elkaar een beetje helpen zichtbaar te zijn.

En wat dacht je van je familie en vrienden? Onderschat hun enthousiasme voor jouw bedrijf niet! Zo is Ricks moeder bij ieder optreden van hem aanwezig (soms met oordoppen in …) en als iemand een performer zoekt, prijst ze hem de hemel in. Jouw ‘inner circle’ is vast ook heel enthousiast over jou, dus leg ze duidelijk uit wat je doet en zij zullen je ook van harte gaan aanbevelen.

Bedenk iets origineels om bij klanten te blijven 'hangen'. Rick vertelt dat hij ooit een oorkonde heeft uitgedeeld voor snelst betalende klant. Die klant keek daar wel een beetje raar van op, maar die oorkonde hangt nog steeds aan zijn muur! Een duidelijk voorbeeld van hoe je 'top of mind' blijft bij je klanten. Laat ze vooral weten hoe blij je met ze bent! Rick legt ons uit dat ook de 1-2-3-ratio goed helpt om bij je klanten in het vizier te blijven.

Vervolgens beklimt Rick met ons de Klantenglijbaan en al snel gaan we daar zelf mee aan de slag. We leren hoe een vreemde een eenmalige klant wordt, vervolgens een terugkerende klant en daarna een ambassadeur. En hoe die ambassadeur naar beneden roetsjt en er dan weer voor zorgt dat die cyclus zich herhaalt.


Zo simpel kan het zijn!

17 april - Dé Videopitch door Paul Fekkes

Door Lieke Rijkx

Een spannende avond voor veel (potentiële) JBS'ers want wie durft er straks voor de camera? Maar eerst heet secretaris Marjoleine iedereen welkom, stellen de nieuwelingen zich voor en vertelt Roger over de deelname van Marieke en hemzelf namens JBS aan de Startersdagen in Venlo. "Zegt het genoeg dat we als één van de laatsten weggingen?"

Dan gaan we beginnen. Paul vertelt ons hoe je dat doet, Dé Videopitch opnemen. Hij laat eerst een hoop 'bloopers' zien, waar smakelijk om wordt gelachen. "Het begint er vaak mee dat mensen heel anders gaan praten. Heel formeel en met ingewikkelde zinsconstructies. Veel mensen schrijven eerst iets op en proberen dat van buiten te leren, maar schrijftaal is niet geschikt. Wat ook vaak mis gaat, is dat mensen naar mij kijken en tegen mij praten, maar je moet natuurlijk tegen de mensen thuis praten. De camera is de intermediair tussen jou en je publiek. Je moet goed weten wie je publiek is, zodat je het verhaal op je doelgroep kunt afstemmen."

Paul heeft nog veel meer tips. Zoals het gebruiken van emoties om te publiek te bereiken. "Met je stem, je expressie en je houding kom je in contact met de kijker. Maar je moet niet overdrijven en té grote gebaren maken of de clown uithangen, je moet wel echt blijven." Een andere goede tip is om geen video op te nemen als je niet lekker in je vel zit. "Want dan val je door de mand."

Harry bijt het spits af. Voor de hele groep leest hij zijn pitch voor. Die voldoet keurig aan het huiswerk dat we vooraf van Paul hadden opgekregen. Harry stelt zich voor, legt uit hoe hij werkt en aan het eind van zijn anderhalve minuut doet hij een aanbieding. Bovendien staat hij ook nog eens keurig rechtop en durft hij het publiek aan te kijken (wat straks voor de camera dan weer niet hoeft). Een natuurtalent. 

In totaal durven vier leden het aan om een pitch voor te lezen en ze mogen allemaal rekenen op applaus. Daarna geeft Paul ons allemaal de opdracht om de volgorde om te gooien. "Begin eens met een vraag, een anekdote of met het probleem waar jij de oplossing voor biedt." Maar we nemen eerst even pauze. Een pauze waarin de supergastvrouwen van Foodies go Fresh precies weten wat we nodig hebben.

Na de pauze worden de vernieuwde pitches daadwerkelijk met camera opgenomen. Terwijl de pitch van Harry al goed was, is die nu nóg krachtiger en overtuigender. Thijs heeft zijn pitch compleet omgegooid en met meer van de helft afgekort. Met twinkelende ogen vertelt hij passioneel over de besturing van modelbouw vrachtwagens en boten. 

Nadat maar liefst 7 mensen het aandurfden om voor de camera te pitchen, haalt Paul personal branding specialist Inge erbij. Samen bieden ze de ultieme videopitch workshop. Waar Paul zorgt dat de pitch inhoudelijk staat als een huis, de verteller er zelfverzekerd bij staat én in de camera kijkt, zorgt Inge ervoor dat je de juiste kleding aanhebt, dat je das recht zit, dat je hoofd niet glimt en je accessoires niet afleiden. Zes mensen mogen voor een scherpe prijs aan deze workshop meedoen. 

19 maart - ALV met Diner (alleen voor leden)

Afscheid van voorzitter Richard Swaghoven
Alger van Maaren nieuwe voorzitter
Marjoleine Schlösser nieuwe secretaris

Het is een populaire jaarlijkse traditie van JBS: eerst de Algemene Ledenvergadering houden en dan onbeperkt wokken. Voor sommige leden hét hoogtepunt van het netwerkjaar. Op 19 maart was het weer zover, het noodzakelijke werd met het aangename verenigd bij het Roda stadion in Kerkrade.

Door Lieke Rijkx

De opkomst bij de ALV in Brasserie de Gele Kaart was hoog, de leden waren benieuwd naar wat het bestuur te vertellen had. Voor het laatst sprak Richard iedereen toe als voorzitter. Hij deed het ‘op zijn Richards’, uit de losse pols, met passie en veel armgebaren. Richard dankte de aanwezigen uitvoerig voor vier mooie jaren bij JBS ("familiaal, laagdrempeling, ondernemend en gezellig") en sprak zijn vertrouwen uit in het bestuur in het algemeen en zijn opvolger in het bijzonder. "Er zit echt een leuke, enthousiaste club mensen." Ook Richards voorganger Albert kreeg het woord en sprak met liefde over zijn ‘oude club’. “Het is goed om te merken dat de sfeer bij JBS nog altijd warm, vertrouwd en positief is.”
Onze penningmeester Wendy deelt een grote passie met Richard: Italië en Italiaans eten. Als dank voor bewezen diensten kreeg Richard daarom een doos vol wijn, pasta, olijven en ader lekkers. 

Voordat Richards opvolger Alger (tot die tijd secretaris) het woord kreeg, vertelde Wendy eerst over de cijfers, Lieke over de pr en Céline over de activiteiten. Iedereen hield het kort, want hoe eerder aan tafel hoe beter. Unaniem en met applaus werd Marjoleine daarna verwelkomd als nieuwe secretaris en Alger als voorzitter. “Ik kan me voorstellen dat er bezwaar is tegen mijn benoeming, want ik spreek geen enkel Limburgs dialect. Maar ik houd wel heel veel van deze provincie en van deze groep mensen.”

Na de plichtplegingen haastte de groep zich naar Wok Plaza aan de overkant. Céline had gezorgd voor een tafelschikking waardoor iedereen een aantal keer van plaats wisselde en zo veel mogelijk andere leden beter leerde kennen. Roger had ervoor gezorgd dat er altijd genoeg te praten was, door onderwerpen op tafel te leggen over het bereiken van doelen en wat daarvoor nodig is of daarbij juist in de weg staat. De gesprekken waren veelzijdig en gingen lang niet allemaal over ondernemen. Vrijwilligerswerk, huisdieren, (klein)kinderen, sportieve prestaties, van alles kwam voorbij.

Ondanks goede voornemens van veel leden ‘ik ga echt niet te veel eten’, ‘ik houd het echt bij één dessertje’, ‘ik wil dat de weegschaal me morgen nog aardig vindt’ moesten sommige mensen vermoedelijk nog lang uitbuiken. En toch: volgend jaar weer!

20 februari - Debbie van Cleef / Patty Golsteijn - Cut The Crap

Door Marjoleine Schlösser-Geuze

Tsja, en toen zaten we even met onze mond vol tanden. Céline had zojuist bericht gekregen van Patty Golsteijn, onze spreker van deze avond, dat zij niet kon komen door ziekte. Spreken voor een volle zaal zonder stem is namelijk heel moeilijk, zo niet onmogelijk. 'Maar, Debbie, die doet toch ook aan tijd besparen als Virtual Assistant (VA)?' 'Ja, dat klopt.' 'Laten we haar vragen dan, als ze dat wil natuurlijk.' Gelukkig zei ze ja en het werd fantastisch!

De avond begon in de Picasso-zaal met een kopje koffie of thee en opwarmende gesprekken tussen (potentiële) JBS’ers. Rond acht uur vroeg Céline (bij afwezigheid van de voorzitter) iedereen vriendelijk om plaats te nemen. Eerst stelden vier aspirant-leden zich voor: Miriam Bommer, Carla Muisers en Wanda Suiker waren er voor het eerst bij. Lissy Moonen van Time27 kwam voor de tweede keer kijken hoe leuk het bij JBS is, dit keer kwam ze met Inge van de Heuvel mee.

De potentiële JBS'ers (want dat ben je als je eens een keer komt kijken) vertelden ieder een interessant verhaal over hun werkzaamheden. Daarna stak Debbie van wal. Ze vroeg ons welke ondernemerstaken we het minst leuk vinden of ons te veel tijd kosten. Bijna iedereen noemde de administratie, maar ook het bijhouden van alle sociale media staat ons blijkbaar vaak tegen omdat het zo tijdrovend is. Sommigen noemden het uitwerken van verslagen of koud acquireren. En zo waren er nog een aantal taken die we als ondernemer nu eenmaal moeten doen, maar als het eenvoudiger kan: graag!

Debbie had voor alle ‘vervelende’ taken handige tools bedacht. Iedere aanwezige heeft deze avond iets bijgeleerd en nieuwe manieren ontdekt om de dagelijkse klusjes te automatiseren. En mocht dat niet genoeg verlichting brengen, dan kunnen ze altijd Debbie zelf nog inhuren :).

Rond 21.30 uur verhuisden we naar de gezellige bar en kletste iedereen tot een uur of 23 na over de leuke presentatie en over alles wat men zoal als ondernemer bezighoudt. De catering was prima verzorgd; we kregen zelfs kleine hamburgers en pizzaatjes geserveerd!

Debbie heeft ook een stukje geschreven op LinkedIn over hoe zij het heeft ervaren om (zo last-minute) een presentatie bij JBS te geven. Lees het op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/ja-ik-doe-het-debbie-van-cleef.

Reviews
Overige reviews
JBS © 2024 | disclaimer | privacy | colofon